De dynamiek van de wereldstad

Vandaag was mijn eerste werkdag van 2014. Met enige moeite kwamen we vanochtend op gang. Aangekomen in Amsterdam kreeg ik er echt weer zin in om aan het werk te gaan.

Ik hou van wereldsteden en Amsterdam is de eerste die ik ooit bezocht. Een wereldstad sleept je mee in de hectiek en de dynamiek, de stadse gekte. Iets wat provinciesteden als Leiden en Haarlem niet met je doen.

Hoe meer mensen er dicht op elkaar wonen, hoe gekker ze elkaar maken. Ik ontdekte dat Amsterdam in de rangorden van het GaWC onderzoek 2010 een not-intensive ‘Gamma’ city is. Maar aangezien beeld meer zeg dat zo’n lijstje, vond ik de kaart van 1998 treffender om hier weer te geven:

world cities

Waarbij ik me vervolgens afvroeg of de hectiek in de oranje steden merkbaar groter is dan in de zwarte. Ik heb de, niet wetenschappelijk gefundeerde aanname, dat het afhangt van de verschillende factoren die zorgen dat we een stad een wereldstad noemen.

Twee weken vakantie in Leiden was zeer ontspannen. Weer aan het werk, probeer ik altijd ontspannen gevoel nog even vast te houden. Lang gaat dat echter niet duren. Als ik op mijn fiets vanaf het station Het Scheepvaartmuseum nader, zeggen de letters bij het VOC Schip De Amsterdam dat de stad niet wacht.

1507268_226609504129352_715284744_ohttp://www.facebook.com/AmsterdamPhotoSafari

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s