Après Kerst gemijmer

Einde van de kerstvakantie, een mooi moment om de boom weg te halen. Met de kerstversiering verdwijnen ook de kerstballen. Door een snel zoekactie in Wikipedia  ontdek ik dat kerstballen nuttig zijn in het identificeren van heksen, want volgens het bijgeloof hebben die geen spiegelbeeld. Blijkbaar wil je die niet over de vloer met Kerst.

20140105-220806.jpg

Volgens dit bijgeloof zouden heksen dus ook niet mee kunnen doen aan de van de Superselfiecursus van Else Kramer. De opwarmopdracht was een selfnie in een kerstbal. Al liep ik snel achter met opdrachten, toch heb ik beter smartphone foto’s  leren maken door de Else’s online cursus.

Vandaag ging de kerstversiering de doos in en de kerstboom het huis uit. Wonderlijk feest toch dat kerstmis. Gaat het nu over eten of over bezinning? De zonnewende of de geboorte van Jesus? Gezelligheid of verplicht je familie afwerken? Geloof of bijgeloof?

Kerst is daardoor eigenlijk wel een leuke mix. En de meeste ingrediënten zou ik niet willen missen. Deze kerstboom gaat helaas niet overzommeren, want ze overleven het bij ons nooit . Zo’n Kerstboom knaagt dan wel een beetje aan mijn duurzame geweten. Maar ik wil toch niet zonder.

20140105-220840.jpg

Morgen is het Driekoningen, maar wie viert dat tegenwoordig nog? Ook hier hangt weer een kerstig bijgeloof aan: het brengt het ongeluk om de boom  langer te laten staan. Morgen ook weer aan het werk na twee weken vakantie.

De belangrijkste gedachte die het afscheid van deze Kerst dragelijk maakt, is dat de dagen nu weer steeds langer worden. Op naar de lente!

Advertisements

2 thoughts on “Après Kerst gemijmer”

  1. Hier staat dit jaar een echte nepperd, te weten zo’n houden. En ja: staat. Want nog geen tijd gehad om ‘m af te tuigen. Betekent dat dat dit een slecht jaar wordt? Hm, gelukkig geen last van (bij)geloof hier, dus ik ga voor een mooi jaar! En wens jou dat ook.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s