Netwerken is een vage bedoeling

Iedereen heeft het er over, netwerken. Het lijkt wel een eerste levensbehoefte geworden. En iedereen heeft er een ander beeld bij. Vroeger dacht ik bij netwerken aan mannen met pakken en visitekaartjes, die blaatverhalen tegen elkaar houden en beloven elkaars rug te krabben, mits wederzijds. Nu denk ik bij netwerken aan Open Coffee’s, Linkedin en Twitter.

Netwerken vind ik leuk! Dat ontdekte ik door The NetworKing inspirerende spreker, met een zeer Amerikaans verhaal (maar iemand waarvan je het kan hebben), waardoor ik inzag dat je kunt netwerken vanuit je hart. Zo kwam ik er achter dat ik al jaren netwerkte zonder het te weten. Door contact te houden met leuke mensen, die ik inspirerend vind om te spreken.

Toen ik zelfstandig ondernemer werd, werd netwerken opeens een manier om aan opdrachten te komen. Het leuke is dat ik in de periode tussen twee opdrachten erg veel tijd heb om het te doen. Minder leuk is dat het opeens een nieuwe dimensie krijgt, die ervoor zorgt dat de vrijblijvendheid er af is.

Social media maken netwerken erg makkelijk. Maar met meer dan 1500 volgers op Twitter, meer dan 900 connecties op Linkedin en de door mij gestarte Linkedingroep New Girls Network is het aanbod van leuke en inspirerende mensen om mee af te spreken overvloedig. Bovendien heb ik tijdens mijn opdrachten vaak beperkt de tijd om te netwerken, terwijl tussen de opdrachten in, veel meer tijd beschikbaar is.

Dus komt de vraag: hoe kies ik, hoe manage ik mijn aandacht? Netwerken is geen activiteit die van A naar B leidt, het resultaat is niet te meten en dat hoeft ook niet. Maar dat maakt het wel een vage bedoeling. Na enig wikkelen wegen en soulsearching heb ik besloten dat ik het gewoon op gevoel blijf doen. En het me ook een beetje laat overkomen. Geen rationele overwegingen, geen koele berekeningen. Maar er van uitgaan dat het netwerk zo zijn eigen dynamiek heeft, die je op ondoorgrondelijke wijze toch brengt waar je om vraagt. Door mijn eigen interesses, door focus te brengen in dat wat ik vertel en door mijn activiteiten, komt er vanzelf een bepaalde structuur

Hoe kiezen jullie wie je aandacht krijgt?

Advertisements

4 thoughts on “Netwerken is een vage bedoeling”

 1. Hoi,
  Ik ben ook dol op netwerken en alles wat er bij komt kijken, het ontmoeten van nieuwe mensen, het ontmoeten van mensen die ik online al ken (Top!) en het luisteren naar verhalen en ambities. De creativiteit van mensen om te ondernemen met en door de nieuwe mogelijkheden is enorm en door te verbinden blijven de nieuwe mogelijkheden zich maar aandienen.
  Jij sluit je blog af met handelen op gevoel. Ons bedrijf heet niets voor niets MOOD en al voor ik het echt had ervaren (inmiddels dus wel) wisten Monique en ik op ‘gevoel’ dat MOOD de enige naam voor ons bedrijf kon zijn.
  Ik ben er van overtuigd dat het durven vertrouwen op gevoel een goede keuze is 🙂
  Lieve groet, Dorothé 😉

 2. Hi Ilonka,
  Gefeliciteerd met je eerste eigen blogpost!
  Ik herken me in wat je zegt, soms heb je er meer tijd voor dan anders. Gelukkig zijn de online netwerken daar op gebouwd. Je kunt later reageren en op Twitter merk je vanzelf wie er nog op is en reageert.
  Voor mij blijft het IRL afspreken lastig, daar gaat de meeste tijd in zitten. Zodoende kies is meestal voor de sessies met interessante spreker of onderwerp, dan weet ik zeker dat het goed bestede tijd is.
  Hoe ik kies aan wie ik aandacht geef/krijg? Op basis van de klik, gevoel dus. Ik probeer nu ook op basis van inhoud (Quora) en reislust (gogobot). 🙂
  Succes en tot ziens!
  Wouter.

 3. Hier idem, Ilonka, ik ben een organisch netwerker, zoals ik ook een organische interimmer ben. Zo gauw er een must verschijnt en/of er een methode gehanteerd moet worden die me vastlegt, dan haak ik af. Daarom kan ook slecht met niet-vrijblijvende netwerkkringen of bemiddelingsbureaus die me in een bepaald stramien en ritme dwingen. Wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander. Ik ervaar dat alle dagen in mijn opdrachten. Netwerken is leuk zolang het geen doel op zich is. Quora en gogobot, dat spreekt me wel aan in de reactie van Wouter 🙂
  Wellicht tot vanmiddag, op die netwerkbijeenkomst! LOL
  AnnaM

 4. Hallo Ilonka,

  Leuk stuk wat ik met je deel. Mijn conclusie is ook mensen te ontmoeten en op het gevoel afgaan. Zo nu en dan ontstaan er mooie dingen en soms blijft het bij die ene ontmoeting. Wat ik uit je verhaal herken is het verschil van netwerken wanneer je in je achterhoofd mogelijke opdrachten hebt. Het onderzoeksgebied voorheen was: blijft het bij deze ontmoeting of vloeit er misschien vriendschap uit? en nu wordt de context breder door toe te voegen of kunnen we zakelijk iets voor elkaar betekenen. In mijn optiek is er een nieuw perspectief bijgekomen. Ik ben me bewust van dit achterliggende doel en laat het los om vervolgens te genieten van de ontmoeting.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s